Ferenc pápa felhívására szinodális 
egyházzá válni – erről szól ez az oldal

Szinodalitás Magazin

A Szinódus munkadokumentuma

A Szinódus munkadokumentuma

A szinodalitásról szóló Szinódus első ülésszakának tematikája 2023. október 4-29. között konkrét vezérfonal mentén halad. Egy úgynevezett munkadokumentum, az Instrumentum Laboris határozza meg azokat a felvetéseket, kérdéseket, problémákat, amelyeket a Szinódus résztvevői megtárgyalnak.

Mit jelent a szinodalitás?

Ha ismeretlenül hangzik a fogalom, nem meglepő: az egész nyugati keresztény világ – köztük Magyarország – társadalmai ezekben az években fedezik fel, ízlelgetik azt a kifejezést, amelynek jelentése a keleti kereszténység számára jól ismert szemlélet és gyakorlat.

A szinodalitás tükörfordítással „zsinatiságot” jelent, és ebből már felismerhető, hogy valamiféle közösségi dologról, gondolatok megosztásáról van szó.

A szinodalitás Ferenc pápa egyházfői szolgálatának központi hívószavává vált, és az egyházi szervezet és az egyházi gondolkodásmód átformálását jelenti a klerikális, felülről diktált, előíró módszertan felől a párbeszéden, egymás meghallgatásán alapuló, ténylegesen közösségi egyházkormányzás felé.

Ez a megújulás nem jelent demokratizálódást, hiszen a döntéseket továbbra is a felszentelt pásztorok hozzák majd meg, de minden megkeresztelt egyháztag szavának meghallgatására törekedve.

A szinodalitás nem jelenti a katolikus tanítás újraírását sem: ez a remélt változás a szívekben, fejekben való fejlődési folyamatként értelmezhető, amely a hitélet aktivitását, egyben a kereszténység megélésének hitelességét eredményezheti.

A szinodalitás valóra váltásának céljával hirdette meg Ferenc pápa a 2021-2024 közötti szinodális folyamatot, amely a helyi kisközösségek, a hívek véleményének összegyűjtésével kezdődött, majd nemzeti, később kontinentális szinten folytatódott, hogy két vatikáni ülésszakon, 2023 októberében, majd 2024 októberében a szinodalitásról szóló Szinódus tagjai fogalmazzanak meg tanácsokat, fejlesztési javaslatokat Ferenc pápa számára.

A szinodalitás maga is egy fejlődő fogalom: azt fogja jelenteni, amit megvalósítunk belőle. Élet van benne.

„A szinódus párbeszéd a megkereszteltek között, az Egyház tagjai között az Egyház életéről, a világgal folytatott párbeszédről, az emberiséget ma érintő problémákról.”

– Ferenc pápa

A megujul.hu nagyköveteinek köszöntője

Dr. Német László
a Belgrádi Főegyházmegye érseke,
a szinodalitásról szóló szinódus tagja

Ez a meghívás mindenkinek szól

“Megszokott látvány a templomtorony a legtöbb településen, szoktunk látni keresztet falon, nyakláncon… Hozzászoktunk, hogy az egyház jelen van valahol, körülöttünk. De vajon mit kezdjünk vele? Benne vagyunk-e? Ideje feltenni olyan fontos kérdéseket, hogy kik azok a katolikusok, miként vagyunk mi egyház, vajon nem váltunk-e némely szokások rabjává, képesek vagyunk-e utat mutatni a toronyirányt haladni vágyóknak?

A szinodalitást – ahogy magát a szó jelentését – még tanuljuk, ízlelgetjük, de a szándék világos: ideje van a szívünk mélyén sokasodó fontos kérdések megfogalmazásának, a közös válaszkeresésnek, leginkább az együtthaladásnak. A megujul.hu honlap azért jött létre, hogy a Ferenc pápa által kezdeményezett világméretű párbeszédnek, egymás meghallgatásának hasznos eszköze legyen, s hírt adjon mindarról a sok lelki kincsről, ami beszélgetéseink, válaszkeresésünk során felszínre kerül. Ebből az együtthaladásból senki nincs kizárva: bárki hozzátehet, rákérdezhet, javasolhat.

Mindenkit buzdítok, aki erre a honlapra ellátogat, hogy tájékozódjon, kérdezzen, szóljon hozzá, legyen a megújulás helyi apostola. Formáljuk együtt a jövő egyházát!”

Prof. Dr. Csiszár Klára
pasztorálteológus, tanszékvezető professzor,
a szinodalitásról szóló szinódus szakértője

Újuljatok meg lelketekben és gondolkodástokban! (Ef 4,23)

„Nem tudjuk még pontosan, mit hoznak a következő hónapok, évek, de azt biztos, hogy fontos hittapasztalatok, Isten-élmények, egyházzal kapcsolatos vélemények, gondolatok kerülnek felszínre, amelyek kétségtelenül már ma elkezdik formálni a jövő kereszténységét. Egy olyan térré szeretne változni az egyház ebben a megújulásban, ahol az ember fellélegezhet, fejlődhet és megtalálhatja azokat az útmutatókat, melyek segítségével saját maga és rábízottjai számára jó döntéseket tud hozni. Ebből a kalandos közös utazásból ki lehet ugyan maradni, de nem érdemes.

Ez a honlap azt a célt szolgálja, hogy megoszthassuk mi is az egyház fejlődésével, a krisztusi örömhír tolmácsolásával kapcsolatos vágyainkat, kérdéseinket, és bekapcsolódhassunk abba a szinodális megújulási folyamatba, ami immár két éve tart, és egy újabb fontos állomáshoz érkezik.”

Fohász a jövő egyházáért

Fiatal szívű Jézus,
eléd hozzuk annak vágyát és reményét,
hogy új lendületet adhatsz az egyháznak,
kaput tárva a fiatalok számára
a szinodalitásról szóló szinódushoz való csatlakozás felé.

Segíts nekünk kereső szívükhöz társulva olyan utat találni,
ahol választ kaphatnak aggodalmaikra, vágyaikra,
küzdelmeikre és sebeikre.

Szeretnénk, ha több szóhoz jutnának Egyházadban
az evangélium örömhírének hirdetésében,
nyitottan a Szentlélek szavának felismerésére.

Taníts bennünket, hogyan kísérjük, vezessük őket,
szabadon hagyva számukra annak lehetőségét,
hogy kreatívan, merészen új ösvényeket fedezzenek fel.

Ajándékozd nekünk annak kegyelmét,
hogy osztozni tudjunk velük az életben,
ünneplésben, éneklésben,
és odafigyeljünk hiteles vallomásaikra.

Segíts, hogy minden velük való közösségi találkozásunk során
úgy érezzük, az élet Istenével találkozunk.

Ámen!

Az ima eredeti, angol nyelvű szövege itt érhető el.

Egyházálmok

Te milyennek látod a jövő Egyházát? Miben van szüksége változásra? Mire fektetnél nagyobb hangsúlyt, annak érdekében, hogy még több emberhez elérjenek tanításai? Írd meg nekünk ötleteit, véleményed. Mondd el röviden, neked mi az Egyház álmod?

The last comment and 1 other comment(s) need to be approved.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Solya

  A jövő egyházában a fő parancsot, a SZERETET PARANCSÁT hirdetik és élik meg az emberek. A jövő egyházában a vezetők meghallják a hívek hangját, szóba állnak velük, nem elnyomják őket. A jövő egyházában a hatalom- és pénzéhes emberek nem tudnak érvényesülni!!!

 • Orsi

  Az én álmom az, hogy egyszer bátor keresztények fogják vezetni az egyházat, férfiak és nők, akik Jézus tanítványai. A gyávák, a megalkuvók, és a világi hatalom kiszolgálói, ők a hátsó sorokban ülnek majd. Most a püspöki karban ülnek, és tévútra visznek.

 • Bartalis Hajnalka

  A jövő egyháza a tanult nők befogadása/elfogadása. Lehetőséget adni egyházon belül a tevékeny szeretetre, gyermekek hitre való nevelésében, felnőttek hitének megerősítésében, az idősek elfogadására. A lényeg mindig Jézus kell legyen. Püspökök és papok merjenek nyítni azok felé, akik szívből, lélekből tenni akarnak az egyházért. Legyenek nyítottak.

 • Zsóka

  Az én álmom az, hogy a jövő egyháza ne csak szavakban gyakorolja a szeretetet. Ne csak azt tartsa fontosnak, hogy mennyi aranymondást vagy idézetet sulykoljon a hívő fejébe. A valós problémákban, amik nap mint nap próbára teszik az embert, hathatós lelki segítség legyen. Ítélkezésmentes. ŐSZINTE SZERETET. Elfogadás. Kevesebb " azért, mert így szoktuk" Sajnos ez a világ egyre kegyetlenebb lesz. Jó lenne ha legalább a testvérek összetartanának!

„Az emberek befogadóbb egyházra vágynak, egyhangú kérés a nők aktívabb bevonása.”

– Nathalie Becquart szerzetesnővér, a szinódus altitkára

A szinódus magyar résztvevői

Összesen hét személy képviseli a magyar nemzetet, ami hazánk méretéhez, lélekszámához, vallási jelentőségéhez képest kimagaslóan magas szám.

A résztvevő tagok és szakértők teljes listája a szinódus központi oldalán érhető el.

A görögkatolikus kánonjogász professzor Szabó Péter a szinódust előkészítő Teológiai Bizottság tagja, szakértői résztvevő.

A magyarországi római katolikusok közösségét Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke képviseli.

Mellette hivatalból meghívást kapott Kocsis Fülöp a görögkatolikusok képviseletében.

Szinódusi tag Német László belgrádi érsek, a Szent Cirill és Metód Nemzetközi Püspöki Konferencia elnöke. Ő a megujul.hu egyik nagykövete.

Kezdeményezésünk másik nagykövete az erdélyi születésű Csiszár Klára pasztorálteológia-professzor, a Linzi Katolikus Egyetem tanára. Ő szakértőként vesz részt a szinóduson.

Romániát hivatalosan a Gyulafehérvári Főegyházmegye vezetője, Kovács Gergely érsek képviseli.

Pápai meghívás alapján vesz részt a szinóduson Pál József Csaba temesvári püspök.

„Az egyház jelenlegi szerkezete bizonyos értelemben egy régebbi korszak maradványa. Új struktúrákra van szükség, új módon kell egyháznak lennünk ahhoz, hogy közvetíteni tudjuk azt az üzenetet, ami már ki lett nyilatkoztatva, ám szükség van rá, hogy napjaink korszerű kontextusában adjuk tovább. A szinodális folyamat mutatja meg számunkra, hogyan tudjuk ezt megtenni.”

– Austen Ivereigh, a pápa életrajzírója, a szinódus szakértői résztvevője

Ajánlott honlapok:

Megújul.hu plakát színes

Nyomtatható plakát letöltése

Ha szeretnéd te is népszerűsíteni a szinodális folyamatot és a Megújul.hu oldalt saját közösségedben, akkor töltsd le A/4 plakátunkat színes vagy fekete-fehér verzióban!

Maradjunk kapcsolatban!

Kérdésed merült fel, vagy megosztanád velünk gondolataidat?

Várjuk leveled az alábbi űrlapon keresztül!

  Kövesd a szinódus eseményeit, értesülj első kézből a szinodális folyamat aktualitásairól!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!