Itt olvasható magyarul a szinódusi összefoglaló jelentés

Köszönet a szöveg gondozásáért Bertalan Tímea erdélyi doktorandusznak!

A vatikáni kommunikáció szélsebesen, már október 28-án este közzétette a szinodalitásról szóló szinódus első ülésszakának összefoglaló jelentését, ami valóban figyelemre méltó gyorsaság ahhoz képest, hogy akkor csak másnap zárult szentmisével a tanácskozás. A terjedelmes írás azonban világnyelveken, köztük angolul vált elérhetővé, magyarul eddig nem olvashattuk.

Beszédes tény, hogy két héttel a közreadást követően egy romániai felsőoktatási intézmény, a Babes-Bolyai Tudományegyetem doktori iskolájának hallgatója és a mesterséges intelligencia csapatmunkájában született meg a nem hivatalos magyar szöveg, egy szerbiai érsek, Német László kezdeményezésére. A 68 oldalas dokumentum ide kattintva érhető el.

A belgrádi érsek szerint ez a szöveg alkalmas arra, hogy dolgozzunk vele a plébániáinkon, közösségeinkben.

– Mindenkinek van benne munka bőven. Ajánlom a kedves hívek figyelmében, és javaslom használatra. Ha valami idegenül hat ránk, ne hárítsuk el azt magunktól, hanem érdeklődve járjunk utána.

Hívjunk meg érintetteket, vagy kérjünk meg olyan embereket, hogy tartsanak nekünk előadást, akik járatosabbak bizonyos kérdésekben és nagyon fontos, hogy nem a dokumentumban megfogalmazottak ellen vannak. – fogalmazott buzdításában Német László, a megujul.hu nagykövete.

Az érsek konkrét tanácsai a feldolgozáshoz:

=> Ha nem tudunk mit kezdeni a különféle szexuális orientációval rendelkező emberek befogadásával, hívjunk meg érintett személyeket, akik beszélnek életükről, küzdelmeikről, Istennel való kapcsolatukról.

=> Ha nem szeretjük a migránsokat, hívjunk meg valakit közülük, hogy beszéljen nekünk életéről, vágyairól, motivációjáról.

=> Ha nem tudjuk elképzelni, hogyan és miért lehetnének nők az egyházban állandó diakónusok, hívjunk meg valakit, aki ezt elképzelhetőnek tartja, foglalkozik vele és ismeri az erről szóló teológiai munkálatokat, és el tudja mesélni, hol tart a világegyház ebben a témában. De megkérdezhetjük közvetlen környezetünkben, különösen a szeretetszolgálatot végzők körében, hogy nem érez-e valaki nőként diakónusi hivatást.

– Engedjünk magunkhoz közel merész kérdéseket, hiszen Isten népének, az egyháznak nem idegen semmi, ami az embereket foglalkoztatja. Legyünk a lehetőségek egyháza,

mert az egy igazán missziós egyház, aki nem bélyegez meg senkit és nem közösít ki senkit, hanem mindenkit meghallgat – bátorít őszinte együtthaladásra Német László.