Gyerekasztal

A Megújul.hu Szinodális Gyermekvédelmi Munkacsoportjának oldala

A Szinodális Gyermekvédelmi Munkacsoport célja pozitív változás előmozdítása a magyarországi egyházi gyermekvédelem területén, kommunikációs eszközökkel.

A munkacsoport tevékenysége

A munkacsoport tevékenysége által hazánk is csatlakozik ahhoz a világszerte egyre jobban elterjedő gyakorlathoz, amely őszinte szembenézéssel, a múltbeli esetek feltárásával, hatékony megelőző intézkedések bevezetésével, szakemberek képzésével hozzájárul a sebek gyógyulásához és újabb esetek elkövetésének megelőzéséhez.

A munkacsoport küldetése

Munkacsoportunk küldetése összhangban van a Ferenc pápa által kezdeményezett szinodális folyamat gyermekvédelmi célkitűzésével, amely a transzparencia szükségességét hangsúlyozza. Ezért elkészítjük és nyilvánosságra hozzuk a jelenleg e témában elérhető információk szakmai szempontú összefoglaló dokumentációját, amely segít megismerni, hol tart a magyar nyelvű egyházi gyermekvédelem ügye. Bemutatjuk az elkövetett visszaélések tanulságait, az emberi méltóság védelme kapcsán tett lépéseket, kitekintést adunk a nemzetközi feltárási folyamatokra, a témában megjelent fontosabb könyveket, tanulmányokat is ismertetjük.

Hosszabb távú szándékunk, hogy hozzájáruljunk egy átfogó országjelentés elkészítéséhez, amely számos nemzetet segített már hozzá a valós helyzet megismeréséhez, sok esetben az egyházi közösségeken túlmutató, össztársadalmi szembenézést és gyógyulást is elősegítve.

A munkacsoport szinodális megjelölése arra utal, hogy a katolikus egyházban zajló szinodális folyamathoz kapcsolódva a figyelmes meghallgatás, elkísérés, megújulás szempontjai határozzák meg tevékenységünket.

Maradjunk kapcsolatban!

Kérdésed merült fel, vagy megosztanád velünk gondolataidat?

Várjuk leveled az alábbi űrlapon keresztül!