Már nem Európa a katolikus egyház centruma

Hamarosan szavazni fognak a szinódusi résztvevők a záródokumentumról.

Három bíboros és egy szerzetesnő fogadta október 23-án az újságírók kérdéseit a vatikáni sajtóbeszélgetésen. Elsőként Christoph Schönborn, Bécs érseke osztotta meg ifjúkori emlékeit a II. Vatikáni Zsinatról, amelynek lezárásakor 20 éves volt. Azóta 8 püspöki szinóduson vett részt, és mindig a közösség megélése, a communio megvalósulása állt érdeklődése középpontjában. A tapasztalt egyházi vezető elmondta: ezen a tanácskozáson vált számára világossá, hogy lezárult egy korszak, már nem Európa a katolikus egyház központja. Több centrum is kialakult mostanra: Dél-Amerika, Afrika, Ázsia… Szerinte a kontinentális sokszínűség jellemzi ma a katolikus egyházat. Saját földrésze kapcsán önkritikusan úgy fogalmazott:

elgondolkodtató, hogy az európai püspöki konferenciák mostanáig nem voltak képesek egy közös nyilatkozatot kiadni a migráció témájában.

Christoph Schönborn

Carlos Aguiar Retes, Mexikó érseke hét szinódusi részvételével ugyancsak sokat látott bíborosnak számít, ráadásul részt vett a Pán-Amazóniai Szinódus előkészítésében. Ő a fiatalokra igyekszik leginkább figyelni, akik felé a családpasztoráción keresztül vezethet leginkább az egyház útja.

– A béke megteremtésének esélye a fiatalok kezében van.

Meg kell hívnunk őket, hogy felfedezzék az Isten által alkotott világ szépségét.

Carlos Aguiar Retes

Marseille érseke, Jean-Marc Aveline számára ez az első szinódus.

– Öröm és kíváncsiság volt bennem, egyben komoly felelősségérzet a súlyos helyzetben lévő világ iránt. Felelős egyházra van szükség. Nagyon fontos, hogy minél több embert vonjunk be a szinodális folyamatba, ne csupán egy szűk résztvevői kör véleményére alapozzunk – hangsúlyozta a francia bíboros. Úgy véli,

az egyházon belül szükség van a szólásszabadság biztosítására,

hiszen ez az alapja a szinodalitáshoz elengedhetetlenül szükséges meghallgatásnak.

Jean-Marc Aveline

– Fogalmam sem volt, mi lesz itt a dolgom – osztotta meg kezdeti bizonytalanságát Samuela Maria Rigon, a Fájdalmas Anya nővérei szerzetesrend vezető elöljárója. Érthetően neki is ez az első szinódusa, de máris bőséges tapasztalattal gazdagodott. Ezen a tanácskozáson az egyház univerzalitása vált kézzelfoghatóvá számára, a sok apró részletből egy szép mozaik kezd kirajzolódni a szemei előtt. Ő is egymás meghallgatásának fontosságát emelte ki.

Samuela Maria Rigon

Arra az újságírók által felhangosított dilemmára, miszerint „ez nem is igazi szinódus, hiszen laikusok is részt vesznek rajta”, Schönborn bíboros úgy felelt: „nem látom, hol itt a probléma”. A bécsi érsek szerint a VI. Pál pápa által elindított szinódusok sorozata nem lett hűtlen az eredeti szándékhoz azáltal, hogy a püspökök mellett az egyház más tagjai is részt vesznek rajta, hiszen a cél olyan tanácsadói tevékenység a mindenkori pápa számára, amely az egész egyház aktualitásaira reflektál.

– Amellett, hogy megmaradt a szinódus eredeti küldetése, kitágult a megvalósítás kerete – reagált az érdeklődésre a bécsi érsek.

A sajtóbeszélgetésen megtudhattuk, hogy

október 28-án, szombaton fognak szavazni a szinódus tagjai a záródokumentumról,

amelyet ezt követően a nyilvánosság is megismerhet.