Több figyelem a fiatalokra, küzdelem a populizmussal – hogyan adjuk tovább az örömhírt Európában?

Máltán találkoztak az európai egyházi vezetők, hogy újabb lendületet adjanak a szinodális folyamatnak az öreg kontinensen.

Alig egy hónapja ért véget a Püspöki Szinódus XVI. Rendes Tanácskozásának első ülésszaka, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) máris összejövetelre hívta a területen szolgáló főpásztorok képviselőit, hogy november 27-30. között a máltai fővárosban megosszák egymással gondolataikat a szinódus fejleményeiről, különös tekintettel saját tevékenységükre, vagyis a püspökök feladatára a szinodális egyházban.

Gintaras Grušas érsek, a CCEE elnöke kifejezte az egyházi vezetők elkötelezettségét a szinodalitás útján való előrehaladás mellett, csatlakozva Ferenc pápa szándékához. Úgy látja, az egyházi személyek által elkövetett visszaélések elleni küzdelem sem lankad, konkrét és hatékony lépéseket ígért a megelőzés terén.

A tanácskozók szerint a katolikus egyház számára a legnagyobb kihívást az életvédelem és az emberi méltóság megőrzése jelenti,

több figyelmet kell fordítani a fiatalokra és a migráció újabb hullámaira, foglalkozni kell a burkolt keresztényüldözéssel és a mesterséges intelligencia által felvetett új dilemmákkal egyaránt.

Az európai evangelizációt olyan ideológiai tendenciák közepette kell megvalósítani, mint az egyre növekvő szekularizáció, fundamentalizmus, populista nacionalizmus. A cél továbbra is annak az evangéliumi örömnek a megosztása, amely a Krisztussal való találkozásból fakad.

Európa püspökei kifejezték aggodalmukat az olyan háborús konfliktusok miatt, mint az Ukrajna ellen második éve zajló agresszió, a Hegyi-Karabahban kialakult helyzet, vagy a Szentföldet érintő konfliktus.

A Máltáról származó

Mario Grech bíboros, a szinódus főtitkára a szinodális püspöki szolgálatról beszélt vezetőtársainak,

Jean-Claude Hollerich bíboros, a szinódus főrelátora a nemzeteket összefogó egyházszervezeti kérdésekről fejtette ki gondolatait. Grzegorz Ryś bíboros, Łódz érseke annak a munkacsoportnak a tevékenységét ismertette, amely az európai keresztény felekezetek együttműködéséről szóló Charta Oecumenica dokumentumot aktualizálja.

A CCEE következő tanácskozását 2024 nyarán tartják majd Belgrádban, ahol a megujul.hu nagykövete, Német László érsek lesz a házigazda.

Forrás: CCEE