Fény a sötétségben – megkezdődött a bemelegítés a szinódus második ülésszakára

Timothy Radcliffe domonkos szerzetes buzdításával indult az a vatikáni podcast sorozat, amely segíthet ráhangolódni a katolikus egyház megújításának újabb fontos találkozójára.

— Az Egyház útjának ösvényén járva, mély reménységgel és elszántsággal felövezve, egyben kihívásokkal teli időszakban találjuk magunkat – hangzott el a kilencrészes műsor első adásában. E podcast célja, hogy támogassa a felkészülést a XVI. Püspöki Szinódus második, 2024 októberében esedékes ülésszakára. Ezekben a hetekben az előadók a szinodalitás lelkiségét járják körül, ezzel is elmélyítéve a lelki ráhangolódást. Mert bár a szinódus egyfajta tárgyalás, legfőbb alakítója maga a Szentlélek. Amint Mohos Gábor segédpüspök is nyilatkozta a Megújul magazin számára, a Szentlélek vezeti az egyházi döntéshozókat.

Bátor remény

Az első adás bevezéseként elhangzott, hogy a mostani időszak arra a pillanatra emlékeztet, amikor

Jézus megmutatja tanítványainak a fényt a sötétségben,

miközben olyan reménységet ígér, amely az embereket minden népből és nyelvből összegyűjti, majd fehér ruhákba öltözteti. – Ez a remény bátorságot és erőt ad nekünk az úton, amikor a világ sokszínűségének kérdéseivel kell szembenéznünk. Elvégre a változások nem mindig érthetők vagy elfogadhatók számunkra. Ugyanakkor ne feledjük, hogy Jézus felajánlja testét és vérét az utolsó vacsorán, amely szintén egy változást hozott, habár sokan nem értették – hangsúlyozta a domonkos szerzetes. Erős bevezető ez egy vatikáni podcast sorozat esetében, és ezzel még nincs vége a megérintő gondolatoknak. Az adásban hallhatjuk Primo Levi túlélésének történetét is, amely egy apró kenyérrel kezdődött, melyet egy emberséges idegen osztott meg vele, és ez a falat kenyér megmentette az életét. Mire utalt ezzel az előadó szerzetes? Vajon mi, a modern egyház adunk kenyeret az éhezőnek? Kik az éhezők? Vegyük észre, hogy a megújulás egy falat kenyérrel kezdődik!

Legyünk modern apostolok

Timothy Radcliffe figyelmeztet minket, hogy az Isten számára semmi sem kicsi vagy jelentéktelen. – Mária útja az, melyet követnünk kell, ugyanis ez a királyság felé vezető út. Mária példája arra ösztönöz bennünket, hogy még a legapróbb cselekedetekben is keressük Isten jelenlétét és akaratát.

Az egyházban és a világban gyakran találkozunk ellentmondásos reményekkel és nézetekkel. De ha meghallgatjuk egymást, és egymás felé fordulunk az Isten iránti bizalom és tisztelet jegyében, akkor megtapasztalhatjuk azt a reményt és összetartozást,

ami túlmutat minden vitán és megosztottságon – mondja a domonkos, aki rögtön hozzáteszi, hogy tudnunk kell, egykor az apostolok ismeretleneknek tűnő utakon jártak, de hittel és odaadással kitartottak, nem feledkeztek meg arról, hogy Isten velük van, ezért nekünk is feladatunk, hogy hűségesen kövessük. A szinódus időszakában fontos, hogy ne csak szavakban, hanem tettekben is tanúságot tegyünk Istenbe vetett hitünkről.

Vezérlő fénysugár

Ismételten elhangzott a tanúságtétel fontossága. Legyünk bárhol a világban, legyen egyházi vagy világi hivatásunk, sose feledjük, hogy a Szentlélek vezet minket, hogy életünk középpontja a hit, a remény és a szeretet. – Még a legnagyobb sötétségben is ragyogjon ki az Ő fénye és szeretete, és vezessen bennünket az örök üdvösség felé – fogalmazott a szerzetes. További nyolc podcast epizód segíti a lelki ráhangolódást, amelyekre érdemes odafigyelni, hiszen a megújuláshoz nyitott fülekre is szükség van!

Forrás: Vatican News

Nyitókép: biblicalcounselingcenter.org