Ne hagyjuk kifakulni az egyház sokszínűségét!

Újabb szakaszához érkezett a szinodalitásról szóló szinódus eseménysorozata.

II. János Pál pápát ezen a napon, október 16-án választották a katolikus egyház vezetőjévé, ezt az évfordulót is közösen ünnepelték a vatikáni tanácskozás tagjai. A szinódus harmadik hetében ráfordultak a munkadokumentum „B” részének témáiról tartott kiscsoportos beszélgetések összegzésére, és annyi minden került terítékre, hogy már a felsorolás is ígéretesen hangzik.

Szóba került

a klerikalizmus problémája, a női diakonátus lehetősége, a vallásközi párbeszéd erősítésének szükségessége, a digitalizáció kihívása

(különös tekintettel a szegényebb régiók közösségeire, akik korlátozottan rendelkeznek a fejlett technológiákhoz való hozzáféréssel), a laikusok bevonódásának növelése…

Vimal Tirimanna

Ezúttal is három szinódusi tag vett részt a sajtóbeszélgetésen. A Srí Lankáról érkezett redemptorista szerzetes, Vimal Tirimanna a kezdeti lépésektől ismeri a szinodális folyamatot, hiszen részt vett az előkészítő teológiai bizottság munkájában.

– Egyre optimistább vagyok a szinódussal kapcsolatban, mert egyre gyakorlatiasabb arcot ölt mindaz, ami sokáig elméleti célkitűzésnek tűnt. A szinodalitás olyasmi, ami akkor létezik, ha gyakoroljuk – fogalmazott az ázsiai szerzetes.

– Ugyanezt érzem én is, hogy a szinodalitás egy cselekvés által megvalósuló fogalom. Mi igazából már évtizedek óta gyakoroljuk.

Itt, a szinóduson azt érzékelem, hogy megdöbbentően sok árnyalata van egy-egy témának,

folyamatosan szélesedik, mélyül, színesedik az egyháztapasztalatom – tette hozzá Patricia Murray, az angolkisasszonyok rendjéhez tartozó szerzetesnővér.

Patricia Murray

Zdenek Wasserbauer prágai segédpüspök arról számolt be, hogy az elmúlt két hétben a több száz szinódusi résztvevő körében mozogva nagyon megerősödött benne az az érzés, hogy mit jelent az egyházhoz tartozás.

– Összetartozás. Ez van most előttem.

Mivel egy poszt-kommunista országot képviselek, különösen is átélem azt a bizonyos sötétséget, amiről Avilai Nagy Szent Teréz beszélt.

A kelet-európai országok egyházai sokat szenvedtek, bizonyos értelemben sötétségben élnek – mondta.

Zdenek Wasserbauer

– Még mindig abban a fázisban vagyunk, hogy tanuljuk, mit jelent a szinodalitás – hangzott el a sajtóbeszélgetésen, amelynek a gyakorlatiasság, a sokszínűség, a közösségi egyházélmény volt a fő üzenete.