Egy hajóban evezünk a menekültekkel

A kényszerű népvándorlás áll most épp a szinódusi eszmecserék középpontjában.

Az október 19-én tartott vatikáni sajtóbeszélgetés sajátos hangulatjelentéssel kezdődött. Ahogy korábbi beszámolóinkból kiderült, a tagok és a szakértő tanácsadók nem csupán beszélnek az egyház családiasságáról, de a megbeszéléseiket is ilyen légkörben folytatják. Így ne lepődjünk meg, hogy születésnapi köszöntések, évfordulók megünneplése is belefér a munkadokumentum részeinek feldolgozása mellett a szinódusi mindennapokba.

A legutóbbi tanácskozások az egyházkormányzás mikéntjét vették górcső alá, kielemezve a döntéshozatali folyamatokat, a felelősségvállalás kérdéskörét, a kollegialitás meglétét/hiányát, az egyházszervezet helyes működőképességét.

Michael Czerny

Ezúttal kizárólag férfiak érkeztek a mikrofonokhoz, a vezértéma pedig egységesen a migráció volt.

– Terrible silence (szörnyű csend) – fogalmazott beszédesen a cseh származású, Kanadában élő Michael Czerny bíboros arra vonatkozóan, hogy milyen kommunikáció (nem) kíséri a nem kényelmi okból hazájukat elhagyók helyzetét. – Ez társadalmi kirekesztés – hangsúlyozta.

A Texas államból érkezett Daniel Ernest Flores püspök az emberi méltóság, tisztelet fontosságára hívta fel a figyelmet.

– A menekültek olyan tapasztalatokat szereznek,

olyan történetet hordoznak magukban, amit el sem tudunk képzelni.

Mégis közelről ismerjük őket, hiszen a mi egyházmegyénk közvetlenül a mexikói határ mentén fekszik.

Daniel Ernest Flores

A Libanonból érkezett Khalil Alwan korábbi maronita elöljáró szomorúan jelezte, hogy országa folyamatosan elszegényedik, mivel

rengeteg terhet rak rájuk a milliónyi menekült befogadása, gondozása, ám ezt az anyagi nehézséget csak részben kompenzálják számukra más államok.

– Politikai szempontból „menekültországgá” lettünk kényszerítve – közölte a pap –, ami miatt a libanoniak különösen Európára neheztelnek.

Khalil Alwan

A dél-afrikai Anton Dabula Mpako elmondása szerint sok afrikai közösség már jó ideje a közösségi egyházmodell, a szinodalitás útján jár, de nekik is fog újat mondani a szinódus. A migráció Afrikában állandó jelenség, több millió ember van úton. Egy részük háború elől menekül, de nagyon sokakat a szegénység kényszerít rá, hogy a megélhetés reményében elhagyják hazájukat. Létezik tehát a migrációnak gazdasági indoka is.

Anton Dabula Mpako

Összességében az a szinódus felismerése, hogy az egyház nem teheti meg, hogy ne kísérje el ezeket az embereket életútjukon. A migráció egyben azt a felismerést is megerősítette, hogy

szükség van az egyházon belül „tolmácsolásra”, a több nyelven való megértésre,

hiszen eltérő kultúrákat képviselnek az világegyház tagjai.

Ezen a napon Ferenc pápa a Szent Péter téren található szobornál imádkozott, amely egy menekültekkel teli csónakot jelenít meg. A megujul.hu galériát készített az alkotásról.