Német László: Beszélgessünk sokat, és hallgassuk meg egymást!

Ünnepi interjú a szinodalitásról szóló szinóduson résztvevő belgrádi érsekkel, a Megújul.hu nagykövetével.

– Két hónappal a szinódus első ülésszakának lezárását követően milyen érzésekkel tekint vissza arra a négy hétre?
– Nagy örömmel gondolok a XVI. püspöki szinódus rendes közgyűlésének első részére. Több püspöki szinóduson vettem már részt, ez azonban teljesen más volt, mint az előzőek. Más volt a munka metódusa, más volt a résztvevők összetétele, fizikailag is máshol voltunk, és ez a „másság” tényleg új erőket szabadított fel, motivált és aktív részvételre buzdított. Fontos volt számomra a szinódusi szintézis, amely az első szakasz munkáját foglalta össze. Minden bekezdését szavazással támogattuk, és jó volt látni, hogy

a 4 hét munkáját összegző dokumentumot minden várakozást felülmúló többséggel fogadtuk el.

– Nem hozott tétlenkedést az azóta eltelt időszak sem, hiszen az európai püspökök képviselői tartottak egy összejövetelt Máltán, amelynek következő alkalmára meghívta a résztvevőket házigazdaként Belgrádba. Mi volt a célja ennek a találkozónak, és milyen eredményt hozott a megbeszélés?
– Ez a rendezvény hosszú évek óta létezik, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának szokásos éves konferenciája. Európában 39 püspöki konferencia működik, ezeknek az elnökei jönnek össze évente egyszer, hogy megbeszéljék a közös témákat, feladatokat, kihívásokat. Idén ez a találkozó Máltán volt. A nemrég befejezett szinódusi ülést követően a beszélgetéseink fő témája a szinodalitásról szóló szinódus volt. Meghívtuk Mario Grech bíborost, a Szinódus főtitkárát, és több neves vendéget. Jó hangulatban folyt a négynapos találkozó, amelynek keretén belül el kellett azt is dönteni, hogy jövőre hol fogunk találkozni. 2024-ben az új egyházmegyém, a belgrádi érsekség megalapításának századik évfordulóját ünnepeljük, és erre az alkalomra invitáltam a testületet Belgrádba. A jelen levő elnökök egyhangúlag elfogadták a meghívást, aminek nagyon örülök. Eredményként könyvelhetjük el, hogy hosszú előkészület után jövőre áthelyezzük a Tanácsunk titkárságát és székhelyét az olasz fővárosba. Eddig a svájci Sankt Gallenben volt a központunk, ami a hidegháború időszakában jó megoldás volt, de ma már mindenki probléma nélkül mehet Rómába. Ezért remélem, hogy Tanácsunk tevékenysége is újra erőre kap, nem csak kullog az események után.

Német László érsek (b) és Csiszár Klára teológus (k), a szinódus résztvevői a Szemlélek munkatársaival Rómában, az első ülésszak lezárásakor

– Idehaza is belendülni látszik a szinodalitásról szóló gondolkodás, egyre többen kezdik megismerni Ferenc pápa egyházi működést megújító kezdeményezését. A Megújul.hu friss felmérése ugyanakkor azt mutatja, hogy kissé lassacskán jutnak el a magyar hívekhez az információk. Mit gondol ennek a kutatásnak az eredményéről?
– Úgy vélem, ez egy normális folyamat. 2022 októberében volt egy nemzetközi találkozó Budapesten, ahol a lengyel püspöki konferencia elnöke arról számolt be, hogy a 35 millió lengyel katolikusból csak 100 ezren vettek részt a szinódust előkészítő munkában. Nem volt az arány rosszabb Magyarországon, de Szerbiában sem.

Egy hatalmas folyamatról beszélünk, amelyet nem lehet csak úgy megindítani, mint egy focimeccset, amikor valaki a labdába rúg.

Még ott is kell idő ahhoz, hogy a játékosok bemelegedjenek, és a meccs is izgalmassá váljon. Meg kell egy gól is ehhez…

– 2024 októberében jönnek össze újra a Vatikánban a szinódus résztvevői, hogy a második ülésszak lezárásakor várhatóan pontot tegyenek a 2021-ben megkezdett folyamat végére. Ez nyilván nem befejezés, inkább egy új egyházi korszak kezdete lesz, de hogy sikeres legyen az Önök munkája, ahhoz mi, hívek is kellünk, nem várhatunk másokra. Mit tegyünk, mit tehetünk a következő hónapokban, ha részt szeretnénk venni az egyház megújításában?
– Sokat kell imádkozni azért, hogy az egyházi vezetők és a papok a szinódusi folyamatban ne veszélyt lássanak, hanem lehetőséget az evangélium hirdetésére. Fontos lenne az is, hogy kis csoportokban, családi, baráti körben, plébániákon beszélgessünk a szinódusi témákról. Örülök, hogy a Megújul.hu szerkesztői fontosnak tartották annak a dokumentumnak a magyar nyelvre való lefordítását, amely előkészít minket a szinódus második részére.

– Miként gyakorolhatnánk most, az ünnep napjaiban a szinodalitást saját családunkban, rokonságunk körében, plébániánkon?
– Beszélgessünk sokat, hallgassuk meg egymást, tiszteljük a másságot, imádkozzunk együtt, és

fogadjuk el, hogy az Egyház építése mindannyiunk feladata.

Ehhez kívánom Isten kegyelmét és áldását ebben a karácsonyi időben! Áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok minden jóakaratú embernek!

Beszélgetőtárs: Gégény István